eşya depolamaevden eve nakliyat

Smaczne, zdrowe, nietypowe! Grillowanie czas zacząć!

NYT2010062812371399CNadszedł sezon grillowania! Wszędzie unosi się dym pachnący kiełbaskami, treatment kaszankami, buy boczkiem? . Potrawy z grilla nie muszą ograniczać się tylko do tych niezdrowych. Jak grillować mądrze i zdrowo? Oto kilka wskazówek.

Zdrowe posiłki kojarzą nam się z brakiem smaku, rozgotowanymi warzywami, nudą na talerzu. To nie prawda! Zdrowe dania są tak samo smaczne jak te które uwielbiamy a wcale nam nie służą. Grillowanie nie musi ograniczać się do gotowych kiełbasek, kaszanek czy zakupionej karkówki w mazi udającej smaczną marynatę.

Fenomen grillowania polega na tym, że gotujemy na zewnątrz. Nie zamknięci sami w pomieszczeniu, na świeżym powietrzu, w świetnym towarzystwie. Same dania są inaczej przygotowywane i wydają się o wiele smaczniejsze, mimo że czasami bywają spalone i pies nie chce ich ruszyć. Posiłki przygotowywane na grillu mają wielką zaletę ? nie potrzebują dodatkowej porcji tłuszczu.  Grillowaniu towarzyszy zawsze atmosfera śmiechu i radości. Jednak aby grillowanie przynosiło same korzyści dla naszego zdrowia trzeba być ostrożnym i uważać co i jak grillujemy.

Przeczytaj także: Szczuplejsza w kilka sekund – jak to możliwe?

Aby dania z grilla były zdrowe i wolne od związków toksycznych, należy odpowiednio przygotować ruszt. Powinno się go po każdym grillowaniu starannie wyczyścić. Resztki starych dań, spalonego tłuszczu czy środków czyszczących mogą być toksyczne i wywołają niestrawność bądź biegunkę. Oprócz tego zepsują smak samych potraw przygotowywanych. Bardzo ważnym aspektem jest węgiel i jego podpalanie.

Większość osób korzysta z gotowych podpałek do grilla, które niestety są także toksyczne i uwalniają wiele lotnych substancji szkodliwych. A już na pewno niedopuszczalne jest aby w trakcie grillowania podkładać taką podpałkę bo żar wygasa. Węgiel grillowy należy podpalać zapałkami i ewentualnie użyć białego papieru.

Dania na ruszt powinny trafiać wtedy, gdy węgiel pokryje się szarym popiołem. Do grillowania wybierajmy węgiel drzewny bądź drewienka z drzew liściastych. Drzewa iglaste zawierają żywicę i rycynę, które podczas spalania uwalniają substancje szkodliwe mogące powodować zatrucia.

Przeczytaj także: Domowe sposoby na zmarszczki

Gdy już odpowiednio przygotujemy grill, czas zacząć przygotowania potraw. Do grillowania nadają się mięsa, warzywa jak i owoce. Wybierając mięsa, musimy pamiętać aby było to mięso świeże i jak najlepszej jakości. Zasada ta dotyczy również warzyw i owoców. Również i ryby wzbogacają dania z grilla.

Tu także w szczególności trzeba zwrócić uwagę na świeżość. Pamiętajmy, że tłuszcz wytapiający się z mięs i kiełbasek, opada na rozżarzony węgiel i wytwarza substancje szkodliwe, wręcz rakotwórcze. Aby tego uniknąć należy używać tacek do grillowania. Oprócz ochrony przed kapiącym tłuszczem, skracają one czas pieczenia.

Unikajmy produktów gotowych już do grillowania, typu karkówka zamarynowana, gotowe zamarynowane mięso, marynowane skrzydełka. Jest to czysta chemia która niekorzystnie wpływa na nasz organizm.

 środki odchudzajace

Na końcu artykułu, zamieszczę przepis na marynatę do mięs, własną, domową i sprawdzoną. Aby skrócić czas grillowania skrzydełek, możemy je wcześniej zamarynować i podpiec w piekarniku. Do urozmaicenia potrawy z grilla przygotujmy oprócz tradycyjnej musztardy i ketchupu, surówki z młodych warzyw.

Wykorzystajmy chociażby sałatę z prostym dressingiem. Przygotujmy mizerię. Możemy wykorzystać grill i upiec pomidory, paprykę czy pieczarki. Z ziemniakami należy jednak uważać, podczas ich opiekania wydziela się rakotwórczy akrylamid.

Marynata do mięs nadaje smak i skraca czas pieczenia. Mięso staje się bardziej kruche i soczyste. Oto prosta i smaczna marynata: pól szklanki oleju lub oliwy, cebula pokrojona w plastry, 4 zsiekane ząbki czosnku, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka majeranku, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki (wg uznania), 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mięso pokrojone w kawałki należy dokładnie wysmarować marynatą i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Grillowanie nie musi być nudne i tradycyjne. Potrawy z grilla są smaczne i odpowiednio przyrządzane bardzo zdrowe. Menu grillowe należy urozmaicać o warzywa i ryby. Zdrowe posiłki przygotowywane wspólnie z przyjaciółmi to relaks dla duszy i ciała. Dobrej zabawy i udanego smacznego grillowania!

30 Komentarze
  1. Mój mąż przygotowuje świetne ryby. Nigdy nie chce zdradzić sposobu w jaki to robi. Ale gdy odwijam folię, unosi się cudowny zapach. A smakują bosko. Hmmm, już wiem co będziemy robili w weekend ;)

  2. A tam gadanie. Kiełbasa na ruszt, obok boczek, kaszanka. Tyle lat kapie tłuszcz i jakoś żyje i nie choruje. Najlepsze są prosto z rusztu a nie z tacek czy innych folii.
    grilowanie ma byc szybkie i proste

    • A przede wszystkim smaczne ! :)

    • też sądze że tłuszczyk nie może być aż tak szkodliwy :)

    • Uważam że mozna raz na jakiś czas zjeść coś niezdrowego ale też trzeba sie z tym liczyć że cholesterol na stare lata nas zniszczy :(

  3. Ja tam lubie wszystkie potrawy z grilla. Zdrowe czy niezdrowe, aby piwo było :)

    • Ja również, nie wyobrażam sobie jak można robić grilla po to żeby uważać z jedzeniem niezdrowych rzeczy. To po co w ogóle go robić ?

    • Popieram ! grill jest po to żeby odpocząć i nie myśleć o tym złym ! :P

    • Dokładnie, dobre piweczko do tego jakaś kiełbaska i nie ważne czy zdrowe czy nie :D

  4. Sezon już się zaczął. Balkony obstawione grillami, tarasy obstawione grillami, na każdym podwórku grill. Wszędzie zapachy. Fakt, mało ludzi myśli o tym jak grillować aby sobie nie szkodzić. Przeważnie sięgamy po gotowe zestawy do grillowania. Stawia się na szybkość i niestety bylejakość. Marynatę wypróbuję i postaram się zdrowiej grilować ;)

    • i ja wypróbuje marynate :)

    • Dla tego zapachu można wybaczyć chwile zapomnienia :)

    • Jak tylko zaczyna się pić niestety ale chce się jak najszybciej zjeść dlatego nikt nie patrzy na to jak coś dobrze i zdrowo zrobić tylko aby jak najszybciej bo nasi chłopcy to obżarciuchy :-D

  5. Ja uwielbiam kaszankę, mniam. Piekę ją w folii z pomidorami i cebulką. Polecam!

  6. Już nie mogę się doczekać kolejnego weekendu. Wypróbuję marynatę, dzięki :)

  7. czyszczenie rusztu, nie miła i nie łatwa sprawa…

  8. jak to wszystko cudownie wygląda. rybka z grilla jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza niż kiełbacha.

  9. Bardzo polecam zdrowe jedzenie, które moim zdaniem każdy powinien stosować, miejmy świadomość, że życie mamy tylko jedno :)

  10. Skrzydełka na ruszt i do przodu panie drogie :D

  11. Mimo tego że artykuł nawiązuje do kuchennych rewolucji trzeba przyznać że meżczyźni to najlepsi kucharze :)

Zostaw odpowiedź dla Inga

ZAPRZYJAŹNIONE SERWISY:

logo pillsrank logo suplementy onlineintymnosclogo spirulinasjsj13

Więcej w dania z grilla, grill, grillowanie, potrawy z grilla, zdrowe dania, zdrowe jedzenie
how-to-eat-healthy
Jedz smacznie i zdrowo!

Obecnie żyjemy w nieustannym biegu.  Zjawisko to ciągle narasta, information pills mamy coraz mniej wolnego czasu. Bezustannie się spieszymy, visit...

Zamknij