eşya depolamaevden eve nakliyat

Naturalne przeciwutleniacze – cegiełki życia

Ważną część naszego zdrowego odżywiania stanowią różne elementy. Wśród nich znajdują się witaminy i substancje mineralne. Są to substancje, adiposity których brakuje w wielu drastycznych dietach, a które są konieczne dla zachowania naszego zdrowia. W literaturze można się spotkać ze stwierdzeniem, iż  wspomniane składniki są nazywane ?cegiełkami życia? co dodatkowo podkreśla ich rangę.

antioksidanti

źródło: drnibber.com

Powszechnie wiele mówi się o przeciwutleniaczach. To pojęcie zauważalne w licznych sferach. Naturalne przeciwutleniacze powiązane są ze zdrowiem, z modą i tym samym z dobrym interesem. Mimo nagłośnienia większość ludzi nie jest świadoma czym dokładnie są owe substancje. W skutek czego mogą być one z łatwością sprzedawane jako cudowne środki.

Przeciwutleniacze są to substancje, pełniące funkcje tarczy obronnej dla organizmu, osłaniając go przed wolnymi rodnikami. Działają zapobiegawczo przed procesem utleniania w organizmie, hamują lub całkowicie zapobiegają procesowi utlenianiu wiązań chemicznych w komórkach ciała. Czym są zatem wolne rodniki? Do wytworzenia wolnych rodników dochodzi w wyniku niezdrowego trybu życia. Wolne rodniki pojawiają się w całym organizmie w wyniku utleniania.  Odbywa się to na skutek działania hormonów, niezdrowego trybu życia, nałogów aż po brak odpoczynku  i niewłaściwe odżywianie.

Według specjalistów substancje te odgrywają znamienitą rolę w prewencji chorób. Jednak przeciwutleniacze nigdy nie zadziałają jak jakiś cudowny środek. Pozytywne efekty spożywania produktów bogatych w przeciwutleniacze staje się widoczne po dłuższym czasie. Podobnie jak osoba paląca przypłaca ten nałóg utratą zdrowia dopiero po dłuższym okresie.

Przeciwutleniaczami, których jesteśmy w stanie dostarczyć naszemu organizmowi są wybrane witaminy czy substancje mineralne. Najwięcej uwagi i badań poświęcono witaminie C. Witamina ta chroni przed infekcjami symuluje siły obronne organizmu. Badania udowodniły, wyjątkowe korzyści z ochronnej funkcji witaminy C. Źródłem witaminy C są warzywa i owoce. Znaczną jej ilość zawiera dzika róża, pomarańcza, kiwi i papryka.

Doskonałym przeciwutleniaczem jest także witamina A. Specjalnym jej działaniem jest przykładowo ochrona skóry i wpływ na wzrok, przede wszystkim na widzenie po zmierzchu. Jej wpływ odnotowano również na inne zmysły. Pogłębia ona w dużej mierze wrażenia smakowe i zapachowe. Dawki witaminy A nie należy przekraczać, jednak dla naturalnej postaci witaminy A i beta karotenu w postaci mięsa i warzyw ? głównie czerwonych i żółtych nie ma ograniczeń. Godny zapamiętania jest fakt, że żadnej witaminy nie należy całkowicie odstawiać z dnia na dzień. Gdy okres przyjmowania zbliża się do końca zmniejszajmy przez kilka dni dawkę, ponieważ organizm przyzwyczaił się do większej podaży witaminy.

Kwintesencją powyższego mogą być słowa: dbaj o dostateczną ilość tych składników pokarmowych. Aby to uczynić należy wzbogacić swoją dietę w substancje mineralne i witaminy. Starajmy się dostarczyć naszemu organizmowi wszystko to co jest niezbędne do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania.

2 Komentarze
  1. Witamina A jak i zarówno witamina C są bardzo ważnymi dla nas składnikami ;)

  2. Ciekawy temat, można bardzo dużo się dowiedzieć

Pozostaw odpowiedź

ZAPRZYJAŹNIONE SERWISY:

logo pillsrank logo suplementy onlineintymnosclogo spirulinasjsj13