eşya depolamaevden eve nakliyat

Kwas chlebowy do picia

Obecnie jedzenie i picie stało się bardzo ważnym elementem ludzkiej egzystencji. Pokarm, advice który spożywamy jest bezustannie poddawany analizie przez badaczy i wszelakich specjalistów. Szczycimy się ogromną wiedzą na temat tego co jemy. Dzięki czemu jesteśmy świadomi tego, order czy jest to na pewno właściwe dla naszego zdrowia. Mimo to ludzie nadal popełniają błędy żywieniowe w skutek czego doskwiera im wiele chorób.

shutterstock_53055352m

Jednym z najbardziej popularnych problemów jest nadwaga, nazywana często chorobą cywilizacyjną czy też chorobą XXI wieku. Możemy z tym walczyć, cofając się do przeszłości. Warto przypomnieć sobie o tych starszych, nieco zapomnianych składnikach diety wpływających pozytywnie na nasz organizm. Godnym uwagi napojem jest kwas chlebowy.

Przeczytaj także: Jak przyspieszyć metabolizm?

Kwas chlebowy posiada swoje korzenie w zamierzchłych czasach. Jest to bardzo stary, ale niestety niedoceniany napój. Zupełnie niepotrzebnie, gdyż orzeźwia i znakomicie gasi pragnienie. Szczególnie w letnie dni najlepiej serwować go schłodzonego, gdyż wtedy kwas chlebowy najlepiej zachowuje swe właściwości.Posiada on wielowiekową historię i tradycję. Wynalezienie kwasu chlebowego przypisuje się Słowianom. Był wtedy i wciąż jest napojem narodowym na Ukrainie oraz w Rosji.

Kwas chlebowy przepis

Z kolei w Polsce został rozpowszechniony w okresie międzywojennym.Napój otrzymuje się przez alko-kwasową fermentację żytniego czy razowego chleba, dodając cukier bądź rodzynki i drożdże. Jest on zaliczany do napojów bezalkoholowych. Kwas chlebowy wartości swoje zawdzięcza dobroczynnym składnikom wśród których możemy wymienić: 5  lub 6 litrów wody, 25 dkg chleba razowego, 1 dkg mąki żytniej grubej, 25 dkg cukru,1 lub 2 dkg drożdży, 3 dkg rodzynek. Oczywiście przepisy mogą się od siebie różnić w mniejszym czy większym stopniu.

Kwas chlebowy wlasciwosci

Napój charakteryzuje się zbawiennym wpływem dla naszego zdrowia.  Kwas chlebowy właściwości: jest źródłem witaminy grupy B, (dzięki zawartości ekstraktu na bazie słodu z żyta i jęczmienia). Wzmacnia i działa pobudzająco na nasz układ odpornościowy.

Przeczytaj także: Dokuczliwe bóle stawów – przyczyny i sposoby ich uniknięcia

Ponadto zawartość w kwasie witaminy C wpływa również na wzrost i rozwój organizmu. Napój głównie reguluje system trawienny (zaparcia). Zawiera wspomniane witaminy, substancje mineralne, jak i bakterie kwasu mlekowego. Kwas chlebowy jest doskonałym środkiem na skórę, jelita, a nawet krew. Jak podają źródła składniki mineralne zawarte w kwasie chlebowym i witaminy, dopełniają leczenie wielu dolegliwości, w tym między innymi: schorzenia jelit, cukrzyca, grzybica, zapalenie stawów, astma etc.  Na rynku są już dostępne gotowe wyroby w butelkach, jednak nic nie zastąpi napoju zrobionego naturalnie, w sposób samodzielny.

 środki odchudzajace

Napój kwasu chlebowego chociaż poniekąd niedoceniony warty jest spróbowania. Będzie on nie tylko miłym doznaniem dla naszych kubków smakowych, ale również przyniesie pożądany wpływ na nasze zdrowie. Regularnie go pijąc możemy uniknąć wielu chorób, wzmocnić swoją odporność i cieszyć się życiem w dobrej kondycji. Miłośnicy kwasu chlebowego opisują ten napój kilkoma wszystko mówiącymi słowami: smacznie i zdrowo!

5 Komentarze
  1. a czy można liczyć na jakiś dokładniejszy przepis?

  2. przepis ze strony magazyn kuchenny
    Składniki:

    – bochenek 1kg chleba razowego lub chleba razowego na miodzie

    – 8 litrów wody

    – 0,5 kg cukru

    – sok z 3 cytryn

    – 1 łyżeczka drożdży

    – rodzynki

    Sposób przygotowania: Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej chleb. Odstawiamy roztwór na 24 godz. Następnie przecedzamy roztwór przez gęste sito. Chleb wyciskamy przez gazę albo ścierkę. Dodajemy do roztworu cukier, sok z cytryn, drożdże i uzupełnić przegotowaną wodą do pojemności 8 litrów. Musi być przegotowana! W innym przypadku drożdże nie zaczną procesu fermentacji. Zostawiamy na min. 12 godz. ale najlepiej zostawić na 24 godz.Zdejmujemy szum z wierzchu.Jeżeli nie przecedziliśmy przez fazę to przecedzamy teraz. Jeżeli już to zrobiliśmy wcześniej wystarczy przecedzić przez gęste sito. Rozlewamy do butelek. Na dole garnka, w którym przechowujemy roztwór zostanie osad, którego nie rozlewamy do butelek. Z powodu tego osadu nie należy mieszać płynu przy nalewaniu kwasu. Wylewamy go. Może się zdarzyć, że na dnie butelki będzie też osad. To jest jadalne! Ale ja akurat za tym nie przepadam.

    Do każdej z butelek wrzucamy 2-3 rodzynki.

  3. uwielbiam kwas chlebowy, kto nigdy nie pił powinien spróbować.

  4. ja niestety nie przepadam za jego smakiem, choć mój mąż dość często kupuje

  5. uwielbiam kwas chlebowy. z kolei moja żona i dzieciaki nie cierpią. rzecz gustu.

Pozostaw odpowiedź

ZAPRZYJAŹNIONE SERWISY:

logo pillsrank logo suplementy onlineintymnosclogo spirulinasjsj13