eşya depolamaevden eve nakliyat

Co jeść w ciąży? Zdrowe odżywianie kluczem do prawidłowego rozwoju dziecka

pregnant woman put a toy heart to his stomachJeść za dwoje czy dla dwojga? Podjadać wszystko na co się ma ochotę, about it czy lepiej unikać niektórych pokarmów? Odżywianie w czasie ciąży jest bardzo ważne dla mamy jak i dla dziecka. Co powinna zawierać zdrowa dieta w ciąży a czego lepiej unikać? Oto kilka wskazówek dla przyszłych mam.

Dieta kobiety w ciąży już od samego początku ma wpływ nie tylko na przebieg tego cudownego okresu, ale i na prawidłowy rozwój nowego człowieczka. Sposób odżywiania ma wpływ nie tylko na samopoczucie mamy ale i na przyszłe zdrowie dziecka, nawet tego za kilkadziesiąt lat! Co jeść w ciąży regularnie, jakie produkty ograniczyć?

Dieta w ciąży

Warzywa:

  • Należy spożywać codziennie. Zalecana dawka to ok. 400g. w kilku porcjach ( 3-4 ).
  • Menu warzywne należy urozmaicać. Na śniadanie np. dodatkiem może być surówka z rzodkiewki lub ogórka, do obiadu ziemniaki z buraczkami a na kolację pomidor, sałata lub ogórek kiszony. W ten sposób unikniemy znudzenia warzywami.
  • Urozmaicenie warzywne, nie tylko pozwoli uniknąć jednolitego posiłkowania ale również dostarczy różnych witamin i składników potrzebnych matce i dziecku. Warzywa zielone ( sałata, brokuły, szpinak ) zawierają żelazo i foliany. Żelazo pomaga uniknąć anemii a foliany zapobiegają wadom neurologicznym u dziecka. Warzywa żółte i pomarańczowe ( marchew, papryka, dynia ) zawierają beta ? karoten czyli prowitaminę A, która ma działanie antynowotworowe (zwalcza wolne rodniki)  i korzystnie działa na wzrok.
  • Należy pamiętać aby warzywa były zawsze świeże. Najlepiej przechowywać je w lodówce.

Owoce:

  • Owoce są bogatym źródłem witamin, beta ? karotenu, błonnika i minerałów. Dziennie należy po nie sięgać 3 raz w niewielkich ilościach.
  • Najlepiej zajadać się naszymi krajowymi, sezonowymi owocami. Jabłka, gruszki, maliny, poziomki, porzeczki, truskawki to owoce najzdrowsze dla maluszka.
  • Poza sezonem letnim, można korzystać z mrożonek i w ten sposób cieszyć się namiastką lata.
  • Należy ograniczyć spożywanie owoców południowych. Niewielka ilość jest dopuszczalna. Istnieje ryzyko, że już w łonie matki, dziecko nabędzie się na nie alergii.

Mięso i ryby:

  • Mięso to idealne źródło przyswajalnego białka, składników mineralnych i żelaza. Niedobór tego pierwiastka może być przyczyną niedokrwistości i infekcji dróg moczowych. Wskazane spożycie to jeden raz dziennie.
  • W ciąży należy wybierać chude mięsa. Drób, chuda wołowina, cielęcina to idealne mięsa dla mamy. Należy unikać tłustej wieprzowiny ( widoczny tłuszcz odcinać ), ponieważ zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za powstawanie miażdżycy.
  • Spożywanie wędlin należy ograniczyć do 3 razy w tygodniu. Zawierają dużo konserwantów, soli i azotyny.
  • Ryby wskazane są 2 razy w tygodniu. Najlepiej wybierać ryby morskie. Zawierają jod, zdrowe kwasy tłuszczowe  Omega-3, które chronią przed przedwczesnym porodem. Maluszkowi gwarantują prawidłowy rozwój mózgu, siatkówki oka i układu nerwowego.

Tłuszcze:

  • Nie tylko w okresie ciąży ich spożycie należy minimalizować. Z widocznymi tłuszczami łatwo sobie radzimy, lecz istnieją też ukryte które ciężej kontrolować np. w serach, orzechach, mięsie. Ich spożycie powinno być minimalne.
  • Smażenie potraw lepiej zastąpić gotowaniem. Po pieczeniu z drobiu należy usuwać skórę, ponieważ to w niej najwięcej jest niezdrowych tłuszczy. Wskazane jest duszenie i grillowanie.
  • Masło, margarynę należy dozować cienko na pieczywie. W twardych margarynach ( również często i w słodyczach ) obecne są szkodliwe izomery trans.
  • Do smażenia i sałatek należy używać oliwy. Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy czy z pestek winogron to dobre wskazane tłuszcze. Do smażenia nie należy nagrzewać ich zbyt mocno, ponieważ zbyt nagrzany olej, rozkłada się tworząc substancje niebezpieczne dla zdrowia.

Mleko i nabiał:

  • Nabiał, produkty mleczne i mleko to doskonałe źródło wapnia potrzebnego do zbudowania struktury kości maluszka. Wapń zapobiega osteoporozie, nadciśnieniu i przedwczesnemu porodowi.
  • W pierwszym trymestrze wskazane jest wypijanie 2-3 szklanek mleka. W drugim i trzecim trymestrze 3-4 szklanki. Szklankę mleka można zastąpić napojami mlecznymi lub twarożkiem.
  • Dieta ciążowa wyklucza sery pleśniowe. W tych serach, mogą występować niebezpieczne pałeczki listerii. Zakażenie w ciąży skutkuje groźnymi chorobami dziecka.
  • Żółte sery należy także ograniczyć. Oprócz wapnia, zawierają mnóstwo soli, tłuszczów i konserwantów.

Pieczywo:

  • Pieczywo powinno gościć w jadłospisie codziennie. Zawiera węglowodany złożone, które gwarantują energię na wiele godzin.
  • Najzdrowsze oczywiście jest pieczywo razowe, graham, żytnie. Zapewniają dwa razy więcej żelaza niż pieczywo białe. Poza tym znajdziemy w nich również cynk i magnez.
  • Należy jednak uważać na pieczywa z pozoru tylko ciemne. Wiele z nich jest z dodatkiem karmelu, co nie oznacza zdrowych składników. Sprawdzajmy dokładnie  skład pieczywa.

Kasze:

  • Kasz bogate są w błonnik, witaminy z grupy B, białko, magnez i żelazo. Cenny błonnik zapobiega zaparciom, na jakie często cierpią mamy w czasie ciąży. Kasze możemy spożywać codziennie nawet do 5 razy.
  • Najzdrowszymi kaszami są kasza gryczana i jaglana. Najlepiej właśnie wybierać te, ponieważ są to kasze gruboziarniste. Gryczana zawiera aż 15 razy więcej magnezu, niż pospolity biały ryż.
  • Na śniadanie wskazane są płatki owsiane. Są o wiele zdrowsze i bogate w witaminy niż popularne płatki śniadaniowe.

Rośliny strączkowe:

  • Zawierają białko, witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zaleca się spożywanie ich raz w tygodniu.
  • Popularne rośliny z tej grupy to : fasola, groch, bób, soczewica i soja.
  • Przeciwwskazaniem do ich spożywania są wzdęcia, które występują po ich konsumpcji. Jeżeli występują takie u mamy, nie należy się zmuszać do ich jedzenia.

Napoje:

  • Aby ugasić pragnienie mamy powinny spożywać do 2 litrów dziennie wody mineralnej niegazowanej.
  • Soki powinny być tylko naturalne, zarówno te owocowe jak i warzywne. Bez dodatków cukrów i konserwantów.
  • Herbatki owocowe orzeźwiają i gaszą pragnienie, należy zrezygnować z mocnej czarnej herbaty.
  • Mleko oprócz doskonałego źródła wapnia też zaspokoi uczucie pragnienia.
  • Kawę czarną należy zastąpić zbożową i też ograniczyć jej spożywanie.

 Dieta kobiet w ciąży całkowicie wyklucza Fast-foody, słodycze w nadmiernej ilości, napoje gazowane, gotowe dania czy zupki instant. Aby przebieg ciąży był prawidłowy a rozwój naszego dziecka nie był zakłócony, wielkie znaczenie ma stosowana dieta w ciąży. Warto więc zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu i w jakiej ilości.

4 Komentarze
  1. JA do 4 miesiaca nie moglam nic jeść. teraz jest lepiej ale wielu produktów nadal musze unikac bo konczy sie to niezbyt przyjemnie. coz, uroki bycia ciezarowka

  2. Wszystko pięknie napisane. Wskazanie, zalecenia. A ja nic nie mogę jeść. Każdy posiłek jest od razu zwracany. Nie ma nawet mowy o zdrowym czy niezdrowym odżywianiu. Nie ma mowy o żadnym odżywianiu.

  3. Ja pochłaniałam wszystko co mi wpadło w ręce. Owoce, warzywa, słodycze…. Nie miałam nudności i ciągle byłam głodna. Jak odkurzacz wciągałam wszystko ze wszystkim :) Urodziłam zdrową córeczkę :)

    • JA również nie miałam problemów z jedzeniem. Unikałam co prawda dań gotowych ale wyskakiwałam sobie na zapiekanki czy hot doga. Jadłam wszystko i tyle na ile miałam ochotę :)

Pozostaw odpowiedź

ZAPRZYJAŹNIONE SERWISY:

logo pillsrank logo suplementy onlineintymnosclogo spirulinasjsj13